Zgodovina je veda o minulem življenju. In življenju, ne
mrcvarjenju zgodovine, je treba pustiti čas, da nadaljuje tisto,
kar je bilo dobrega, in da pušča za sabo, kar je bilo slabega.
A ne v obliki nekih dekretov o zgodovini, ne v obliki proklamacij,
ki jih moramo sprejeti vsi in se to potem zlorablja.

– Janko Pleterski

Razmišljanja priznanega zgodovinarja, akademika z bogatimi življenjskimi in poklicnimi izkušnjami profesorja, politika, diplomata o revizionizmu v zgodovinopisju, o državi in državnosti, suverenosti in samoodločbi ljudstva, o revoluciji, pomenu mednarodnega zavzemanja, o odgovornosti, totalitarizmu in instrumentalizaciji pietete, o času odločitev ter o pozabi srčne kulture, ki je bila nekoč – in h kateri posredno, z načinom svojega pisanja, tudi poziva – pomembna vez v razpravljanju zgodovinarjev in je omogočala, da kritična misel ni bila snovana in dojeta kot osebno obračunavanje in instrumentalizacija.

V pismih, ki jih je pisal sodobnikom in kolegom ali jih naslavljal javnosti kot pisma ne ravnodušnega bralca in zgodovinarja, sežema ugotovitve iz vsega svojega življenja, ki jih zaznamujeta ostrina uma in zavezanost resnici. Želi si, da bi bila ta pisma za jutrišnji dan.

Bralcem dajejo ogromno podatkov, razlag in uvidov, ki jih ne dobijo v sodobnih zgodovinskih knjigah, učbenikih, množičnih medijih ipd., zato je knjiga še toliko bolj dragocena.

Posnetek pogovora ob predstavitvi knjige v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, 8. 5. 2018 –Predstavitev knjige dr. Janka Pleterskega, Knjiga pisem: razmišljanje o slovenski državnosti

Odzivi medijev – RTV SLO, 8. maj, Knjiga pisem je knjiga proti prevrednotenju zgodovine, proti divji reviziji